De vakantieperiode wilde ik gebruiken om wat meer uitleg te geven over integratieve psychotherapie. Nu blijkt dat er iets misgegaan is met de planning, dus is het na mijn vakantie geworden… Vandaar dat er niet eerder een blog online stond. Het voordeel is dat ik nu na de vakantie weer rustig kan opstarten en ik hoef niet direct aan de slag met schrijven. Dat is ook fijn. Kan ik mijn aandacht richten op de mensen die weer terugkomen na de vakantie en alle andere administratieve werkzaamheden die op me wachten.
Maar goed, de uitleg over integratieve psychotherapie. Het woord ‘integratief’ staat voor dat ik tijdens de sessies gebruik maak van de verschillende therapievormen. Ik gebruik die vorm die het beste bij iemand, of hetgeen waar iemand tegenaan loopt, past. Ik als therapeut heb natuurlijk wel mijn voorkeuren. En als mens passen sommige vormen ook beter bij mij dan andere vormen.
Vandaag wil het over de voor mij belangrijkste vormen hebben: ACT en IEMT. Altijd leuk, die afkortingen.
ACT
ACT staat voor Acceptance Commitment Therapy. Waar het om gaat, is dat je leert flexibel om te gaan met de obstakels die je (dagelijks) tegenkomt. Er zijn 6 vaardigheden die belangrijk zijn. Ik behandel ze hier apart om duidelijker uitleg te kunnen geven. Het zal tijdens een sessie niet altijd voorkomen dat alles evenveel aan bod komt of even belangrijk is. Dit ligt aan de persoon met wie ik op dat moment werk en aan de problematiek die we gaan aanpakken.
Acceptatie: Allereerst wordt er stilgestaan bij hoe je nu handelt. Hoe ga je ermee om als er iets tegenzit? We zien hier vaak de basisreacties vluchten – vechten – bevriezen in terug. Ook kijken we naar het effect hiervan. Wat levert het je op? Of juist niet?
Defusie: Door het gebruik van metaforen en oefeningen, ga je meer afstand nemen van de gedachten die je steeds hebt. Het zijn zogenaamde wolken die voorbij drijven. Ze zijn er even en gaan dan weer weg. Je hoeft er verder niets mee te doen.
Het zelf: Hier kijken we meer op een afstand naar jezelf. Wie ben je nu werkelijk? Dat wat jij DENKT te zijn? Je leert hier anders naar jezelf te kijken.
Hier en nu: In oefeningen leer je hoe je meer in het hier en nu kunt zijn en blijven. Het lijkt veel op mindfulness, al wordt het soms net op een andere manier aangeboden. Het is ook vaak zoeken naar wat het beste bij je past.
Waarden: Wat vind je echt belangrijk? Weet je dat nog wel? Door metaforen en oefeningen ontdek je je eigen waarden opnieuw.
Toegewijd handelen: Nadat duidelijk is welke waarden voor jou belangrijk zijn, kunnen we stilstaan bij hoe jij deze ook daadwerkelijk na kunt leven. Wat heb je nodig om verder te kunnen en het zelf op te pakken? Er kan een plan opgesteld worden, als een houvast nodig is.
Deze ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat je flexibeler wordt. Het gaat er niet zo zeer om de klachten weg te nemen, maar het gaat er meer om dat je ermee om leert gaan. Want er zullen altijd zaken blijven bestaan die minder leuk zijn. We krijgen altijd wel een keer met tegenslagen te maken. Met ACT ontwikkel je vaardigheden om deze te kunnen doorleven i.p.v. dat het een overleven is op zo’n moment. Je stopt de vervelende ervaringen niet weg, je ‘kijkt’ ze aan en dealt ermee.
ACT is bewezen als een goede behandelvorm voor o.a. angsten, depressies en lichamelijke klachten. Tevens blijkt dat het helpt in het vergroten van het algemeen welzijn. Er hoeft niet echt sprake te zijn van een bepaalde diagnose. Iedereen heeft baat bij deze manier van leven.
IEMT
IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. Het is een methodiek die de onderste steen boven haalt, bij wijze van spreken. Door met je ogen mijn vingers te volgen, is bewezen dat het brein nieuwe verbindingen legt. Hierdoor kan het je helpen vervelende emoties te verminderen en zelfs laten verdwijnen. Over het algemeen is het niet nodig te praten. Je hoeft dus niet alles te vertellen waar je last van hebt. We gaan aan de slag en je zult het ervaren. Echter, deze methodiek werkt niet altijd bij iedereen. Daarom zullen we eerst een testprotocol volgen. Werkt het wel? Dan zul je merken dat de eerste herinnering waar je mee kwam niet altijd hetgeen hoeft te zijn waar we mee gaan werken. Je onderbewuste zorgt dat dát aangepakt wordt wat nodig is. Dat is het stuk wat ik met de onderste steen bovenhalen bedoelde. Soms zijn er gewoon zaken (emoties) bovenop komen liggen en heb je niet meer in de gaten waar de kern zit. Met deze techniek haal je die naar boven en behandel je dat.
De onderste steen boven halen
Wil je kennismaken met deze technieken? Dat kan. Klik hier en neem contact op voor een afspraak!