Wist jij dat zo’n 546.500 volwassenen per jaar een depressieve periode doormaken? We spreken van een depressieve periode als je minstens 2 weken (bijna) dagelijks 5 of meer symptomen hebt, zoals sombere stemming, duidelijk verminderde interesse in activiteiten, verminderde eetlust, slecht slapen en moeite met concentreren. In 2016 werd gezegd dat zo’n 18% van de volwassenen in hun leven ooit te maken krijgt met depressieve gevoelens. In 2017 is dit al 20% geworden. Het loopt alleen maar op!
Wanneer geef je eraan toe
Het kan zijn dat je ineens merkt dat het niet lekker met je gaat. Dat je daarvoor wel steeds minder zin kreeg in dingen, alleen sta je er verder niet bij stil. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het zelf wel merkte omdat je alsmaar moe en eerder geïrriteerd was. Je wilde dit alleen niet toegeven aan anderen EN vooral niet aan jezelf. Als je net doet dat het er niet is, dan lijkt dit ook zo. Je hoeft er verder niet bij stil te staan. Maar wees eens eerlijk? Voel je je dan beter? Nee! Natuurlijk niet. Deze gedachten en gevoelens zijn er nu eenmaal en die verdwijnen niet zomaar! Op het moment dat je ze negeert of ze weg wil duwen, worden je vervelende gevoelens en gedachten vaak alleen maar erger! Het frustreert je dat het steeds maar de kop op blijft steken.
Toegeven aan anderen kan ook lastig zijn. Je voelt je misschien zwak als je het zegt. Of je voelt het als falen. Dus je blijft maar in jezelf doorworstelen. Met alle gevolgen van dien…
Je ben echt niet de enige!
In de eerste alinea lees je dat je echt niet de enige bent die een depressieve periode doormaakt. Daarnaast is er nog een groep mensen bij wie je het geen depressieve periode kunt noemen, maar die zich wel enige tijd ongemakkelijk/ontevreden voelen. Zij hebben vaak het idee dat het niet ernstig genoeg is, dus zeggen ze maar niets. Terwijl juist deze aanloopperiode heel belangrijk is! Als je er dan al over gaat praten, win je op verschillende terreinen:
- De mensen om je heen weten wat er speelt:
- ze kunnen rekening met je houden
- ze kunnen je ondersteunen
- Je kunt eerder werken aan herstel:
- de te zetten acties zijn gemakkelijker te doen
- het herstel duurt minder lang
- Je merkt dat er meer mensen last van hebben (meer dan je denkt!):
- je hoeft je niet in te houden
- je kunt meer delen
Hoe is het voor jou?
Op welke symptomen moet je letten om te weten of het een depressie betreft of toch nog niet. Kijk hier eens goed naar onderstaand lijstje en ben eerlijk tegen jezelf. Zoals vermeld: ‘heb je bijna dagelijks meer dan 5 symptomen, gedurende minstens 2 weken, dan kun je spreken over een depressieve periode. Herken je de symptomen wel, maar nog niet zoveel of niet bijna dagelijks, dan is het wel een signaal. Doe er iets mee!
De twee belangrijkste kenmerken van depressie zijn:
- neerslachtige stemming
- duidelijk verlies aan interesse in (bijna) alle activiteiten
Ook deze symptomen kunnen voorkomen:
- eetproblemen (heel veel of heel weinig eten) of verandering in gewicht
- minder goed kunnen slapen of juist te veel slapen
- niet tot rust kunnen komen of juist geremd zijn
- vermoeidheid en verlies van energie
- overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn
- moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen
- regelmatig denken aan de dood of zelfdoding
(bron; trimbos instituut)